Medische Encyclopedie – Apotheek Parkzoom – Bergschenhoek

Apotheek Parkzoom

Apotheek Parkzoom

Apotheek Parkzoom in Bergschenhoek biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Ziekte van Menière

Inhoud

Ziekte van Menière

Wat is ziekte van menière?

Bij de ziekte van Ménière heb je deze 3 klachten:

  • opeens heftige aanvallen van duizeligheid
  • minder goed kunnen horen
  • oorsuizen 

Vooral mensen tussen de 40 en 50 jaar krijgen de ziekte van Ménière. Maar ook mensen die jonger of ouder zijn kunnen het krijgen. 

Bij de ziekte van Ménière zit er waarschijnlijk te veel vloeistof in het evenwichts-orgaan. Waarom dat zo is weten artsen niet. 

Je hebt 2 evenwichts-organen. Ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisjes met vloeistof erin die zorgen voor je evenwicht.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De aanvallen van duizeligheid zijn vaak heftig. Je kunt dan het beste gaan liggen tot de ergste duizeligheid over is.

Voel je je weer iets beter? Probeer dan gewoon weer door te gaan met de dingen die je normaal ook doet. Probeer normaal te bewegen. Ook als je bang bent om duizelig te worden.

Bewegen is gezond, ook als je de ziekte Ménière hebt. 

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel je huisarts als 1 of meer van deze dingen voor je kloppen:

  • Je krijgt voor het eerst een aanval van duizeligheid, minder horen en oorsuizen.
  • Je klachten komen regelmatig terug en je vindt het moeilijk om hiermee om te gaan.
  • Je hoort opeens niks meer of gaat steeds minder horen.
  • Je hebt een aanval van de ziekte van Ménière die anders gaat dan je gewend bent. Je hebt bijvoorbeeld erge hoofdpijn of je hebt minder kracht of gevoel in een arm of been.

Kijk hier wanneer je direct een arts moet bellen als je duizelig bent.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Betahistine
Hoe betahistine precies werkt bij duizeligheid is niet bekend, maar het verbetert wel de bloeddoorstroming in het binnenoor waarin het evenwichtsorgaan zit. Hierdoor verminderen de duizeligheid en de misselijkheid.

Terug naar overzicht