Medische Encyclopedie – Apotheek Parkzoom – Bergschenhoek

Apotheek Parkzoom

Apotheek Parkzoom

Apotheek Parkzoom in Bergschenhoek biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Inhoud

bempedoïnezuur

Bempedoïnezuur verlaagt de hoeveelheid ‘slecht’ cholesterol (LDL) en andere vetten in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij te veel cholesterol en vet in het bloed. Bijvoorbeeld als ‘statine’-medicijnen niet genoeg helpen of te veel bijwerkingen geven.

Wat doet bempedoïnezuur en waarbij gebruik ik het?

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Verschijnselen
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is nodig om vet te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.

De lever maakt cholesterol. Het wordt ook via voedsel opgenomen. Als u teveel van een bepaald soort cholesterol (LDL-cholesterol) heeft, kan het samen met vet gaan plakken aan de bloedvaten. Hierdoor worden de vaten nauwer en raken ze verstopt.

Dit heet aderverkalking (atherosclerose). Hierdoor heeft u meer kans op hart- en vaatziekten. Zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Oorzaak
Uw bloed kan teveel vet of cholesterol hebben omdat het lichaam deze te veel aanmaakt of omdat we te vet eten. Of allebei. Het kan binnen bepaalde families voorkomen: dan is hoog cholesterol erfelijk.

Behandeling
Bij teveel cholesterol of vet in het bloed raadt uw arts aan om uw dieet aan te passen samen met een diëtist. Verder kan uw arts een ‘statine’ voorschrijven. Deze medicijnen verlagen cholesterol en vet in uw bloed.

Als een statine niet goed genoeg werkt, kan uw arts bempedoïnezuur samen met een statine (of een ander medicijn) voorschrijven. De combinatie werkt namelijk sterker. Bempedoïnezuur kan ook los worden gebruikt. Bijvoorbeeld als statines te veel bijwerkingen geven, zoals spierpijn.

Werking
Bempedoïnezuur verlaagt LDL-cholesterol en vetten in het bloed. Hierdoor heeft u minder kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte.

U voelt niet veel van dit medicijn. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Het is belangrijk om dit medicijn elke dag in te nemen. Alleen dan kan bempedoïnezuur het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Bloedarmoede. U kunt last hebben van snel moe voelen, minder kleur in uw gezicht, moeite met ademen en hartkloppingen.

    Heeft u hier last van? Bel dan uw arts. Bloedarmoede betekent dat u te weinig rode bloedcellen in uw bloed heeft. Of dat uw rode bloedcellen niet goed werken. Rode bloedcellen zorgen voor zuurstof in uw bloed en zijn erg belangrijk.

  • Jichtaanval. Mensen die vaker last van jicht hebben, moeten hier extra goed op letten. Krijgt u last van jicht? Neem dan meteen contact op met uw arts.

    Jicht is een ontsteking van een gewricht. Het gewricht kan dik, rood, warm en pijnlijk worden. Soms kunt u witte knobbeltjes onder de huid zien.

  • Pijn in armen en benen.

  • Lever- en nieraandoeningen. Hier voelt u niets van. Uw arts zal uw bloed controleren tijdens de behandeling.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik bempedoïnezuur gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

Alcohol drinken?
Ja, dat kan. Alcohol heeft geen invloed op dit medicijn.

Alles eten en drinken?
Dit medicijn werkt het best als u een dieet volgt voor uw cholesterol. Overleg hierover met een diëtist.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de ontwikkeling van het kind.

Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Of dat het schadelijk voor de baby is. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Slik de tablet met een half glas water. U mag de tablet met of zonder eten nemen.

Wanneer?
U mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag.
Kies een vaste tijd. Dan vergeet u minder snel een tablet.

Hoelang?
U gebruikt dit medicijn zolang het nodig is om uw cholesterol te verlagen. Vaak is dat uw leven lang. Het is daarom belangrijk om dit medicijn elke dag in te nemen. Dan heeft u minder kans op hart- en vaatziekten.

Terug naar overzicht