Medische Encyclopedie – Apotheek Parkzoom – Bergschenhoek

Apotheek Parkzoom

Apotheek Parkzoom

Apotheek Parkzoom in Bergschenhoek biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Inhoud

corifollitropine alfa

Corifollitropine lijkt op het lichaamseigen follikelstimulerend hormoon (FSH), een hormoon aangemaakt door een orgaan in de hersenen (de hypofyse).

Corifollitropine stimuleert net als FSH de groei en rijping van eicellen. Bovendien stimuleert het de eierstokken om het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen te maken. Bij mannen stimuleert corifollitropine de aanmaak van zaadcellen en bevordert het de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en bij jongens met vertraagde puberteit.

Wat doet corifollitropine alfa en waarbij gebruik ik het?

Verminderde vruchtbaarheid

Voor een zwangerschap is een gerijpte eicel nodig. De eicel rijpt in de eierstokken onder invloed van het hormoon FSH. Als de eicel voldoende is ontwikkeld komt hij vrij voor bevruchting. Dit heet de eisprong. Een mannelijke zaadcel kan daarna de vrijgekomen eicel bevruchten.

Corifollitropine wordt gebruikt bij vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen.

Oorzaken
De vruchtbaarheid kan bijvoorbeeld zijn verminderd als het lichaam onvoldoende FSH aanmaakt (deze vorm van onvruchtbaarheid heet hypogonadotroop hypogonadisme). Er komt dan geen gerijpte eicel vrij.

Verminderde vruchtbaarheid kan ook ontstaan door vergroeiingen van de eierstokken (polycysteus ovarium syndroom, PCOS).

Verder zijn er nog veel andere oorzaken voor verminderde vruchtbaarheid. Deze worden vaak met IVF (In Vitro Fertilisatie) behandeld.

Behandeling 
Bij een IVF-behandeling (In Vitro Fertilisatie) vindt een bevruchting buiten het lichaam plaats. Er zijn voor een IVF-behandeling meerdere eicellen nodig. Daarom wordt de eirijping gestimuleerd met corifollitropine. Na de eisprong haalt de arts de rijpe eicellen uit de eierstokken om ze vervolgens buiten het lichaam te laten bevruchten.

Bijkomende behandelingen 
Vier of vijf dagen na toediening van corifollitropine krijgt u ook nafareline of triptoreline. Deze medicijnen zorgen ervoor dat corifollitropine meer effect heeft. Als de eicellen zeven dagen na de injectie met corifollitropine nog niet voldoende zijn gerijpt, ontvangt u elke dag een injectie met FSH, tot de eicellen voldoende zijn gerijpt.

Het ‘oogsten’ van de eicellen moet precies rond de eisprong plaatsvinden. Meestal geeft de arts daarom op het moment dat de eicellen voldoende gerijpt zijn, een injectie met het hormoon HCG (humaan choriongonadotrofine). Dit hormoon stimuleert de eisprong.

Effect
De werking houdt ongeveer een week aan. Als u twee weken na de poging tot bevruchting nog niet ongesteld bent, betekent dat niet dat u zwanger bent. Meestal komt de menstruatie door de hormonen wat later. Ook is een zwangerschapstest niet betrouwbaar door de hormonen die u heeft gebruikt. Daarom kan alleen de arts een eventuele zwangerschap vaststellen.

Lees meer over verminderde vruchtbaarheid . “

Vertraagde puberteit

Als bij jongens rond hun 15e jaar nog geen mannelijke kenmerken zijn ontstaan, spreekt men van een vertraagde puberteit.

Oorzaken
De oorzaak hiervan kan liggen in een verminderde aanmaak van hormonen door de hypofyse of door de hypothalamus. De hypothalamus is een deel van de hersenen dat de hypofyse stimuleert en de hypofyse is een klier in de hersenen die andere hormonen aanmaakt. Deze hypofyse-hormonen stimuleren uiteindelijk de zaadballen.

Behandeling
Meestal schrijven artsen in dat geval testosteron voor om de ontwikkeling van geslachtskenmerken te stimuleren. Indien dit niet voldoende effect heeft, kan de arts andere hormonen voorschrijven, zoals corifollitropine alfa. Deze hormonen stimuleren de zaadballen om testosteron aan te maken, waardoor mannelijke kenmerken ontstaan. Ook zorgt het voor de rijping van zaadcellen.

Artsen schrijven naast corifollitropine alfa ook een ander hormoon voor, namelijk choriongonadotrofine. 

 

Lees meer over vertraagde puberteit . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Bijwerkingen bij het laten rijpen van eicellen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

  • Pijnlijke gespannen borsten

  • Bekkenpijn

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en zeer zelden braken, diarree, buikkrampen en buikpijn

  • Opgeblazen uiterlijk, zoals opgezette buik, gewichtstoename

  • Vermoeidheid en zeer zelden prikkelbaarheid

  • Overreactie van de eierstokken, waardoor zich te veel eicellen ontwikkelen. Dit kan ernstige klachten geven, met onder andere kans op trombose. De verschijnselen van deze overreactie merkt u na de eisprong: ernstige buikpijn, diarree, braken, plotselinge gewichtstoename van meer dan twee kilo, kortademigheid en niet of heel weinig plassen. Waarschuw bij deze verschijnselen meteen uw arts.

  • Meerlingzwangerschap

    Door gebruik van dit medicijn kunnen zich meerdere eicellen tegelijkertijd ontwikkelen. Dit kan leiden tot tweelingen of meerlingen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Pijn op de injectieplaats, roodheid, zwelling, jeuk en blauwe plekken. Vooral gedurende de eerste dagen van de behandeling.

  • Huiduitslag, jeuk en galbulten door overgevoeligheid voor dit medicijn

    Meld deze bijwerkingen aan uw arts. Bij ernstige benauwdheid meteen uw arts waarschuwen of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.

  • Opvliegers en rugpijn

  • Stemmingswisselingen

Bijwerkingen bij vertraagde pubertijd

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Overgeven

  • Opvliegers

  • Pijn op de injectieplaats

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik corifollitropine alfa gebruiken met andere medicijnen?

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u met dit medicijn begint. Mogelijk beïnvloedt het de ontwikkeling van de baby.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet waarschijnlijk dat dit medicijn in de moedermelk terecht komt. Dit medicijn kan er wel voor zorgen dat de borstvoeding vermindert.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Dit medicijn moet onder de huid worden ingespoten.

Meestal zal een verpleegkundige de injectie inspuiten. Soms zult u zelf of uw partner de injectie toedienen. De arts of verpleegkundige zal u daartoe precies instrueren. Aarzel niet bij onduidelijkheden uitleg te vragen.

Bewaar de injectie in de koelkast, maar niet in het vriesvak.

Wanneer?

Rijping eicellen
De arts start de behandeling op de tweede of derde dag na het begin van de cyclus. U krijgt dan eenmalig een injectie toegediend. Als de eicellen op de zesde dag nog niet voldoende zijn gerijpt, krijgt u dagelijkse injecties met een ander hormoon, namelijk FSH.

Vertraagde puberteit
U krijgt elke 2 weken een injectie. Dit duurt 12 weken. Hierna krijgt u elke week 2 injecties.

Hoe lang?

Rijping eicellen
Het duurt enkele dagen voor de eicellen voldoende zijn gerijpt. De arts houdt dit in de gaten met een echo of bloedonderzoek. Als na een week de eicellen nog onvoldoende zijn gerijpt, gebruikt u iedere dag een injectie met FSH. Deze werkt niet langer dan een dag. Zodra op die manier voldoende eicellen zijn gerijpt, krijgt u een hormoon om de eisprong in gang te zetten. Ongeveer anderhalve dag later kan de arts de eicellen uit de eierstokken halen.

Vertraagde puberteit
De behandeling duurt vaak 1 jaar of langer.

Terug naar overzicht