Medische Encyclopedie – Apotheek Parkzoom – Bergschenhoek

Apotheek Parkzoom

Apotheek Parkzoom

Apotheek Parkzoom in Bergschenhoek biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Medische Encyclopedie

Inhoud

ORS

ORS is een oplossing van zouten en druivensuiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Wat doet ORS en waarbij gebruik ik het?

Diarree

Diarree ontstaat meestal door een darminfectie. U heeft waterige ontlasting, moet vaak naar het toilet, heeft last van winderigheid en buikkramp en voelt zich slap.

Bij waterdunne diarree verliest het lichaam veel vocht. Wanneer u meer vocht verliest dan drinkt, kunt u uitdrogen. Vooral ouderen (boven de 70 jaar) en kinderen jonger dan 2 jaar hebben hier een grote kans op. Ook bij erg heet weer kunt u makkelijker uitdrogen.

Verschijnselen bij uitdroging
Bij uitdroging krijgt u onder andere opvallende dorst, een droge mond, droge ogen, moet u minder plassen en heeft u koude armen en benen. Ook sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen kunnen voorkomen.

Werking
ORS wordt gebruikt bij diarree om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen. Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat u niet alleen de ORS-oplossing gebruikt, maar ook nog extra drinkt. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

Heeft u niet alleen diarree, maar ook bloed en slijm in uw ontlasting en hoge koorts? Raadpleeg dan uw arts. Dit kan wijzen op dysenterie, een darminfectie, waartegen de arts een antibioticum moet voorschrijven.

 

Lees meer over diarree . “

Misselijkheid en braken

Als u misselijk bent en hierdoor meerdere keren moet braken (overgeven), verliest uw lichaam veel vocht. Wanneer u meer vocht verliest dan dat drinkt, kunt u uitdrogen. Vooral ouderen boven de 70 jaar en kinderen jonger dan 2 jaar hebben hier een grote kans op. Ook bij erg heet weer kunt u makkelijker uitdrogen.

Verschijnselen bij uitdroging
Bij uitdroging krijgt u onder andere opvallende dorst, een droge mond, droge ogen, moet u minder plassen en heeft u koude armen en benen. Ook sufheid, verwardheid en uiteindelijk flauwvallen kunnen voorkomen.

Werking
ORS wordt gebruikt om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen, als u vaak moet braken. Alleen water is vaak niet voldoende. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk dat u niet alleen de ORS-oplossing gebruikt, maar ook nog extra drinkt. Bijvoorbeeld elke 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.

Lees meer over misselijkheid en braken . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

De zouten en druivensuiker in ORS zitten ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

Wel moeten sommige mensen rekening houden met de samenstelling van de oplossing. Mensen met een zoutarm (natriumarm) dieet moeten rekening houden met de hoeveelheid zout in ORS. Mensen met diabetes moeten rekening houden met de hoeveelheid druivensuiker in ORS.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik ORS gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden? 
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit medicijn.
Het is echter niet verstandig dat te doen als u diarree heeft of moet braken. Alcohol zorgt er namelijk voor dat u extra vocht verliest. U kunt beter veel water of thee drinken.


alles eten?
Meng dit middel alleen met water of afgekoelde thee zonder suiker. U mag het niet mengen met andere vloeistoffen of met voedsel.
Tussendoor kunt u normaal blijven eten of drinken.
U kunt alles eten waar u trek in heeft en kunt verdragen. Als u last heeft van buikkramp kunt u het beste kleine porties eten.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij diarree en misselijkheid en braken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Het is belangrijk het poeder of de bruistablet in voldoende water op te lossen. In de bijsluiter staat hoeveel dat is. U kunt beter iets te veel water gebruiken dan te weinig.

Is er alleen water van slechte kwaliteit of twijfelt u eraan of het wel schoon is? Kook het dan eerst en laat het afkoelen. Gebruik eventueel bronwater zonder prik of afgekoelde thee zonder suiker.

Heeft u minder nodig? Ook dan moet u het hele zakje of de hele bruistablet oplossen in de juiste hoeveelheid water. Gooi de rest van de drank weg of bewaar deze in de koelkast. Dit kan maximaal 24 uur.

Wanneer?
Neem de oplossing direct na elke waterdunne diarree of na elke keer dat u moet braken. Als u hier moeite mee heeft, drink de oplossing dan gedurende de hele dag langzaam, met kleine slokjes tegelijk.

Hoelang?

  • Bij waterdunne diarree: gebruik de ORS-oplossing zolang u diarree heeft. Diarree gaat meestal binnen 4 tot 7 dagen vanzelf over.
    Raadpleeg uw arts na 3 dagen waterdunne diarree of als u 1 dag niet heeft geplast. Kinderen jonger dan 2 jaar en ouderen boven de 70 jaar al na 1 dag waterdunne diarree. Zij hebben namelijk meer kans op uitdroging.
  • Bij braken: gebruik de ORS-oplossing zolang u moet braken.
    Raadpleeg uw arts als u na 1 dag bijna net zoveel overgeeft als de eerste dag of als u 1 dag niet heeft geplast.
Terug naar overzicht